Detta är en artikel från Direkt.

IF METALL: KAN VÄXLA UPP TACK VARE STÄRKT KONKURRENSKRAFT

Telegram från DIREKT / Omni Ekonomi
4 November 2019, 12.51

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Att svensk industris konkurrenskraft stärkts möjliggör en smärre uppjustering av Facken inom industrins lönekrav.

Det säger IF Metalls ordförande Marie Nilsson till Nyhetsbyrån Direkt.

"Ni har vi haft samma krav sedan 2013 och det har resulterat i att vi har stärkt svensk industrins konkurrenskraft. Nu var det möjligt att göra en smärre justering", säger hon.

Efter att kraven legat på 2,8 procents löneökning inför de senaste tre avtalsrörelserna höjs det nu till 3,0 procent inför avtalsrörelsen 2020.

Hon säger att kraven inte anpassats efter de förbund inom LO som vill se högre löneökningar.

"6F tycker inte att det här är tillräckligt på långa vägar. Skulle vi gå dem till viljes skulle vi fått hamna på betydligt högre nivåer. Det är inte av det skälet utan för att svensk industris konkurrenskraft stärkts", säger Marie Nilsson.

Hon säger vidare att LO-styrelsen också beslutat att ställa samma krav som Facken inom industrin och att kraven nu ska behandlas i varje LO-förbund. Senast den 6 december ska varje förbund meddela om de ställer sig bakom kraven.

Marie Nilsson räknar med att alla förbund som ingår i LO-samordningen också kommer att göra det. Två förbund har redan meddelat att de inte deltar i LO-samordningen - Kommunal och Pappers.

"Jag tror det här kommer att hålla", säger Marie Nilsson.